Kjøpe bolig: opplysninger gitt av selger eller megler

Når en planlegger å kjøpe en bolig er det veldig viktig at en spør megleren og selgeren om ulike ting, og noterer ned svarene.

Dersom det etter kjøpet viser seg å være feil ved boligen, og selgeren på visningen ga opplysninger som tydet på at det ikke var feil, vil du ha sterke kort på hånden i en etterfølgende mangelsak.

Selgeren er også ansvarlig opplysningene som blir gitt av megler, takstmann, visningsassistenter og andre. Noter derfor også ned hva disse sier. Still oppfølgingsspørsmål dersom det som sies er uklart. Hvis det bare er en visningsassistent tilstede på visningen, bør du sterkt vurdere å ta direkte kontakt med megleren og selgeren.

Les også: Slik retter du krav mot selgers eierskifteforsikring

Det kan naturligvis vise seg at du ikke får behov for notatene, f.eks. fordi du ikke får tilslaget på boligen. Likevel bør du ta notatene. De hjelper deg å være bevisst på visningene, og de kan spare deg for store summer hvis du først får bruk for dem i en mangelsak. Ofte vil man også få praktiske råd på visningene, som det kan være gunstig å notere ned.

Viktige opplysninger fra deg til megler/selger

Understrek gjerne for selgeren og megleren at du mangler fagkunnskap, og at du derfor er avhengig av sikre og gode opplysninger fra dem om boligen du ønsker å kjøpe.

Få også frem at du er opptatt av at det ikke skal være «overraskelser» i det du kjøper, og at du ikke har budsjettert med større kostnader til oppussing.

Det vil generelt være et sterkt argument for selger i en senere tvist, at du har utgitt deg for å være kunnskapsrik, eller opptrådt som en «profesjonell». Det er derfor viktig å være bevisst sin rolle under visningen slik at du står sterkere dersom det senere skulle bli en rettssak.

Relevante artikler:


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *