Uskiftet bo

usikftet-bo

Når en ektefelle dør kan gjenværende ektefelle velge å sitte i uskiftet bo med den avdødes slektsarvinger. Dette fremgår av arveloven § 9.

Å sitte i uskiftet bo innebærer at gjenlevende ektefelle slipper å skifte arven med avdøde ektefelle sine arvinger, for eksempel avdødes barn.

Retten til å sitte i uskiftet bo med avdødes særkullsbarn (dvs. som ikke er felles barn) gjelder kun hvis særkullsbarna samtykker. Ovenfor eventuelle andre testamentsarvinger gjelder ikke retten til å sitte i uskiftet bo.

Retten til å sitte i uskiftet bo gjelder i utgangspunktet kun felleseie, men ektefellene kan ved ektepakt ha avtalt at lengstlevende skal kunne sitte i usiktet bo også med avdødes særeie. Selv om dette ikke er avtale kan avdødes arvinger også samtykke til at gjenlevende ektefelle kan sitte i uskiftet bo med avdødes særeiemidler.

Når man sitter i uskiftet bo disponerer man i utgangspunktet fritt over midlene i boet, og kan bruke opp midlene i boet hvis man ønsker. Man kan allikevel ikke gi bort bolig eller andre gaver som står i misforhold til formuen i boet.

Hvis gjenlevende ektefelle ønsker å sitte i usikiftet bo, må han eller hun gi beskjed til retten innen 60 dager etter dødsfallet.

Retten til å sitte i uskiftet bo faller bort hvis gjenlevende ektefelle gifter seg på nytt.

Relevante artikler:

 


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *