Selge bolig uten megler

selge-bolig-uten-megler

Bruk av megler ved salg av bolig kan bli en kostbar affære. Mange stiller seg derfor spørsmålet om de faktisk trenger megler når de skal selge boligen sin, eller om de kan selge boligen på egenhånd.

Fordelen ved bruk av megler når man skal selge bolig er naturligvis at megleren har erfaring med denne typen prosessen, og kjenner til hvilke krav som stilles til selger i lovverket. En megler har også normalt et stort apparat rundt seg som gjør prosessen enklere med annonsering, produksjon av prospekt og liknende.

Fordelen ved å selge selv er naturligvis at man sparer pengene det koster å bruke megler, noe som fort dreier seg om 30 000 – 50 000 kroner. Men megler oppnår jo en bedre pris sier folk ofte. I dagens marked er det imidlertid langt fra sikkert at megler klarer å oppnå en bedre pris i ved salg av bolig enn man klarer på egenhånd.

Les også: Alt du trenger å vite om eierskifteforsikring

Etter at Finn.no for noen år siden åpnet opp for at også private kan legge ut boligannonser, så man en markant økning i personer som ønsker å selge bolig uten å bruke megler. Har man i tillegg allerede en kjøper klar, vil mange av meglerens oppgaver være overflødige.

Men hva bør er det viktig å tenke på dersom man vil selge bolig uten å bruke megler?

Kontrakt

Ved salg av bolig bør selger og kjøper alltid inngå en skriftlig avtale. Det finnes mange standardkontrakter for kjøp og salg av bolig på nettet. Blant annet har forbrukerrådet en god kjøpekontrakt som kan lastes ned gratis.

Skjøte

For å overføre hjemmelen fra selger til kjøper må man fylle ut et skjøte som man sender inn til tinglysning hos Statens kartverk. På Statens kartverk sine nettsider kan man finne et gratis skjøte som det er enkelt å fylle ut. Nettsidene inneholder også en veiledning til utfylling av skjøtet. Samtidig som man sender inn skjøte, må man bekrefte at konsesjonsforholdene er i orden. For å gjøre dette kan man legge frem konsesjonsvedtak, erklæring om konsesjonsfrihet eller dokumentere at ingen av disse dokumentene er nødvendige.

Tinglysningsgebyr og dokumentavgift

Når skjøtet tinglyses må man betale et tinglysningsgebyr. Du finner en oversikt over tinglysningsgebyrenes størrelse på nettsidene til Statens kartverk.

Når hjemmelen for fast eiendom overføres fra kjøper til selger, påløper det normalt også dokumentavgift. Dokumentavgiften er på 2,5 % av salgsverdien/markedsverdien.

Bruk megler til oppgjøret

For å sikre både selger og kjøper best mulig, anbefales det alltid å bruke en megler eller en advokat til å gjennomføre det økonomiske oppgjøre, det vil si betaling av kjøpesummen og sletting av eventuelle pengeheftelser på eiendommen. Megleren fungerer som en mellommann mellom kjøper og selger, og skal blant annet passe på at selger ikke får kjøpesummen før skjøte er tinglyst over på kjøper.

Utløser salget skatt?

Når man selger bolig uten å bruke megler må man selv vurdere hvorvidt salget utløser skatt av gevinst. Normalt vil salg av bolig medføre skattepliktig gevinst. Det finnes imidlertid en rekke unntak fra dette, blant annet ved salg av bolig som man selv har bodd i.

Nye teknologiske løsninger gir nye muligheter

De siste årene har det dukket opp en rekke teknologiske løsninger på nettet som gir selger mulighet til å kjøpe pakker med alt man trenger for å selge bolig uten å bruke megler. Det siste tilskuddet på markedet er nettsiden Propr.no, som har et opplegg der selger kan kjøpe ulike dokumenter og oppgjørstjenester ut fra hva han eller hun har behov for. Visning og andre ting står selger for selv. Slike løsninger vil nok se mer og mer av i tiden som kommer, og vil gjøre det lettere og tryggere for de som vil selge bolig uten megler.

Oppsummering

Kort oppsummert er det absolutt mulig å selge bolig uten megler, og har man tungen litt rett i munnen så går det nok smertefritt også. Det viktigste er at man sørger for å ha de nødvendige dokumentene i orden, og at man bruker en megler eller en advokat til oppgjøret.

Relevante artikler:


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *