Når er utskiftning av vinduer og dører søknadspliktig?

søknadsplikt ved utskiftning av vinduer og dører

Spørsmål: Vi skal sette inn nye vinduer og dører i vår bolig. Er dette noe vi må søke om?

Svar: Dersom du ønsker å skifte ut eller sette inn nye vinduer og dører på din bolig bør du være klar over at dette kan være søknadspliktig.

Hvorvidt et tiltak er søknadspliktig reguleres av plan- og bygningsloven. Som hovedregel sier lovens § 20-1 bokstav c at alle tiltak som medfører en fasadeendring er søknadspliktig.

Blar man seg litt videre i loven oppdager man imidlertid at lovens § 20-5 bokstav f sier at vanlig vedlikehold av en bygning som ikke gjør at bygningens karakter endres, samt tilbakeføring av fasade til tidligere dokumentert utførelse, ikke medfører søknadsplikt.

Hva betyr så dette?

Som hovedregel kan man konkludere med at utskiftning av dører eller vinduer til tilsvarende dører og vinduer eller utskiftning tilbake til vinduer eller dører som man kan dokumentere at har vært i bygningen tidligere, ikke vil kreve søknad til kommunen så lenge husets karakter ikke blir endret.

Utskiftning eller innsetting av vinduer og dører som medfører en fasadeendring som gjør at bygningen skifter sin eksteriørmessige karakter, vil imidlertid være søknadspliktig. Sette man for eksempel inn ekstra vinduer i tillegg til de eksisterende, vil dette fort anses for å endre bygningens karakter.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *