Feil på varer kjøpt med kredittkort

Mange velger å benytte seg av kredittkort når de handler varer på nett eller i fysiske butikker. Kredittkort er særlig et lurt betalingsmiddel ved netthandel, da du i realiteten bruker bankens penger, og er bedre stilt dersom du skulle bli utsatt for kortsvindel av useriøse nettbutikker.

Det mange imidlertid ikke er klar over er at det også en annen viktig fordel ved å benytte kredittkort når man handler varer (og for så vidt også tjenester). En bestemmelse i Finansavtaleloven § 54b gir nemlig en forbruker som handler med kredittkort en rett til å fremme eventuelle krav ved feil og mangler på varer direkte mot kredittyteren dersom selger ikke ønsker å gjøre opp for seg.

Slik fremmer man krav mot kredittyter

For å kunne fremme et krav på grunn av feil og mangler ved en vare du har kjøpt med kredittkort direkte mot kredittyter, må flere vilkår være oppfylt.

Forbrukeren må for det første ha handlet hos en selger som driver næringsvirksomhet. Handler man av en privatperson har man ikke de samme rettighetene.

For det andre må varen ha en feil/mangel som gir deg krav mot selger etter lovverket., f.eks. krav om retting eller prisavslag.

Forbruker må i tillegg har forsøkt å få selger til å ordne opp før han eller hun retter kravet direkte mot kredittyteren.

Kredittyteren vil normalt være banken eller kredittkortselskapet som utstedte kredittkortet. Finansavtaleloven gir deg rett til å fremme samme krav mot kredittyteren som har fremmet mot selgeren av varen, men kravet kan kun være et pengekrav (f.eks. prisavslag eller pengene tilbake ved heving). Ansvaret for kredittyteren er begrenset opp til varens kjøpesum. Du får altså ikke erstattet andre kostnader som mangelen har medført for deg.

En klage til kredittyter bør være skriftlig, og dokumentasjon på kravet ditt mot selger bør vedlegges. Dette kan være korrespondanse med selger som viser at selger ikke ønsker å gjøre opp for deg, kvitteringer på kjøp osv.

Ønsker du mer informasjon om hvilke kredittkort som finnes på markedet, kan du besøke www.norskkreditt.no. Her finner du oversikt over – og tester av kredittkort.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *