Erstatning når flyet er forsinket

Sommerferien er over for mange, og forhåpentligvis har ferien gått knirkefritt for de fleste. Hvert år kan man imidlertid lese om feriereisende som opplever at flyene deres blir forsinket eller kansellert. Dette er noe som kan ødelegge en hel ferie. Heldigvis har du i de fleste tilfeller krav på erstatning når flyet er forsinket. I denne artikkelen viser vi deg hva du har krav på og hvordan du krever erstatning når flyet er forsinket.

Du kan kreve erstatning på inntil 5500 kroner per person

Det er ikke til å unngå at fly blir forsinket eller kansellert fra tid til annen, og for mange kan dette ødelegge enten starten eller slutten på en ellers deilig ferie. Heldigvis har du i mange tilfeller krav på erstatning når flyet er forsinket eller blir kansellert. Dessverre er flyselskapene ikke alltid like flinke til å informere deg om dine rettigheter. Det er mulig du får noen matbonger og en unnskyldning der du står på flyplassen, men du har krav på så mye mer.

Regler for erstatning når flyet er forsinket finnes i et felles EØS-regelverk. Reglene kan være vanskelig å sette seg inn i og forstå for de fleste. Derfor oppsummerer vi enkelt og greit reglene her, slik at du vet hva du kan ha krav på i erstatning når flyet er forsinket.

Vi starter med det enkle.

Du har krav på forpleining (altså mat og drikke), dersom flyet er forsinket med:

  • Ti timer på en flyreise på inntil 1500 km
  • Tre timer på en flyreise innenfor EØS på over 1500 km
  • Fire timer på alle andre flyreiser

Dersom flyet er mer enn fem timer forsinket, kan du kreve at flyselskapet gir deg pengene tilbake for billettprisen for en reise som ikke er påbegynt, eller hele flybilletten dersom du ikke får oppnådd målet med reisen på grunn av flyforsinkelsen. Dersom du krever pengene tilbake på hele billettprisen, må også flyselskapet dekke returbillett tilbake til din opprinnelige avgangsdestinasjon.

Så over til godsakene, nemlig ditt krav på erstatning når flyet er forsinket.

Erstatningen følger standardiserte EØS-satser, og satsene gjelder uavhengig av om du faktisk har hatt et økonomisk tap eller ikke på grunn av det forsinkede flyet. Erstatningen fungerer som en slags bot som flyselskapet må betale deg med andre ord. Du kan ha krav på hele 5500 kroner per person når flyet er forsinket.

Hvor mye du har krav på i erstatning beror på hvilken destinasjon du skal fly til, og hvor lang flyreisen er.

Du har krav på følgende erstatning når flyet er forsinket:

  • Du kan kreve erstatning på 250 euro per billett ved forsinkelse på minst to timer for alle flyreiser innenfor EØS på inntil 1500 km.
  • Du kan kreve erstatning på 400 euro per billett ved forsinkelse på minst tre timer for alle flyreiser innenfor EØS på over 1500 km.
  • Du kan kreve erstatning på 600 euro per billett ved forsinkelse på minst fire timer for alle øvrige flyreiser.

Har du hatt et økonomisk tap som er større enn den standardiserte satsen, kan du også kreve erstatning for det overskytende. Husk at du må kunne dokumentere tapet.

Du har krav på erstatning når flyet er forsinket så sant forsinkelsen ligger innenfor flyselskapets kontroll. Det skal mye til for at årsaken til forsinkelsen ikke ligger innenfor det flyselskapet kan kontrollere. Da må det være snakk om spesielle hendelser som ekstramvær, terrorangrep, streik osv.). Dessverre prøver mange flyselskap å argumentere for at årsaken til forsinkelsen ligger utenfor deres kontroll, men praksis viser at det skal mye til før de vinner frem med disse argumentene.

Når flyet er forsinket kan du enten kreve erstatning direkte fra flyselskapet, eller du kan få et profesjonelt klageselskap til å klage for deg.

Mange ønsker å klage selv til flyselskapet, og for at det skal være enkelt har Forbrukerrådet lagt ut informasjon om klageskjema til de ulike flyselskapene på side nettsider.

Dersom flyselskapet nekter å akseptere kravet ditt om erstatning for forsinket fly, kan du sende en klage til Transportklagenemnda. Dette er et offentlig tvisteorgan som behandler tvister mellom forbruker og flyselskap. Klagebehandlingen er gratis, og flyselskapene pleier å følge nemndas avgjørelser.

Bruk et klageselskap til å skaffe deg erstatningen du har krav på

For deg som ikke orker eller føler seg komfortabel med å krangle med flyselskapet, så finnes det flere aktører som tilbyr seg å ta på seg oppdraget med å kreve erstatning når flyet er forsinket. Disse klageselskapene samarbeider med ulike jurister og advokater i Norge som tar seg av hele klageprosessen – hele veien til Transportklagenemda om det skulle være nødvendig.

Vi anbefaler Flyhjelp.no, som er en seriøs aktør som har hjulpet mange tusen nordmenn med å få erstatningen de har krav på. Alt du trenger å gjøre er å sende inn informasjon om reisen din og reisedokumentene.

Flyhjelp.no sender deretter en klage for deg uten at du trenger å tenke på noe mer. Klagebehandlingen i seg selv koster ingenting, men du betaler provisjon av erstatningen du får dersom du blir tilkjent erstatning for det forsinkede flyet. Får du ikke erstatning betaler du ingenting.

For oss som er for late til å sende en klage selv, er aktører som Flyhjelp.no en glimrende løsning for å kreve erstatning når flyet er forsinket.

Ønsker du å sjekke ut om du har krav på erstatning for forsinket fly hos Flyhjelp.no, kan du klikke på banneret under.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *