Hvor mye kan jeg sette opp husleien med?

Som utleier er det naturlig å ønske å få en rimelig avkastning på utleieboligen, og det kan være fristende å sette opp husleien når du ser at kostnadene på utleieboligen øker. Husleieloven setter imidlertid klare begrensninger for hvor mye og hvor ofte du kan øke leien.

Det er to måter du lovlig kan sette opp leien på

Årlig indeksregulering

Denne metoden lar deg justere leien årlig i takt med endringen i konsumprisindeksen (KPI). KPI reflekterer den generelle prisutviklingen i samfunnet, og sikrer at leienivået holder tritt med inflasjonen. Du kan tidligst gjøre dette ett år etter at leieavtalen ble inngått eller ett år etter siste leiejustering. Det er viktig å merke seg at leietaker må varsles skriftlig minst én måned før endringen trer i kraft. Hos SSB finner du en fin husleiekalkulator som lar deg beregne hvor mye du kan indeksregulerer leien med automatisk.

Tilpassing til «gjengs leie» hvert tredje år

Etter at leieforholdet har vart i to år og seks måneder, kan både utleier og leietaker kreve at leien justeres til det som er gjengs leie i området for lignende boliger. Gjengs leie er et gjennomsnitt av leien for sammenlignbare boliger, og tar hensyn til faktorer som størrelse, standard, beliggenhet og alder på boligen. Det er viktig å understreke at gjengs leie ikke er det samme som markedsleie, som ofte er høyere. Også her må leietaker varsles skriftlig, men med seks måneders varsel.

    Viktige punkter å huske på:

    • Utleier kan ikke øke leien når som helst eller med et hvilket som helst beløp.
    • Det er kun to hovedmåter å regulere leien på: årlig indeksregulering og tilpassing til gjengs leie hvert tredje år.
    • Leietaker må alltid varsles i god tid før en leieøkning trer i kraft.
    • Ved uenighet om leieøkning, kan saken bringes inn for Husleietvistutvalget.

    Noen vanlige misforståelser:

    • Økte utgifter gir ikke automatisk rett til leieøkning: Selv om dine utgifter som utleier øker, for eksempel på grunn av høyere felleskostnader, strømpriser eller eiendomsskatt, gir ikke dette automatisk rett til å øke leien tilsvarende. Leieøkninger må følge de to metodene beskrevet ovenfor.
    • Markedsleie er ikke det samme som gjengs leie: Selv om du kanskje kunne fått en høyere leie for boligen i dagens marked, kan du ikke kreve dette av en eksisterende leietaker med mindre det er i tråd med gjengs leie.

    Publisert

    i

    av

    Stikkord:

    Kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *