Slik beskytter du din personlige informasjon online

Frykten som ligger på topp på nordmenns liste over hva de er mest redde for er nettopp frykten for at personlig informasjon skal komme på avveie. I en verden der man stadig bruker internett til mer personlige ting og etterlater informasjon og data om seg selv på en rekke nettsteder, er det heller ikke rart at mange er redd for at sensitiv og personlig informasjon skal havne i feil hender. Kombinerer man dette med det store antallet tilfeller av svindelforsøk, cyberangrep og lekkasje av informasjon på nett er det heller ikke rart at folk er bekymret. Å sørge for at man er best mulig beskyttet på nett er derfor blant de viktigste tingene man kan gjøre om man bruker online tjenester.

Beskytt passordene dine

Det første, viktigste og enkleste man bør gjøre er å sørge for å ha sikre og forskjellige passord til ulike nettsteder. Det finnes mange nettsteder hvor man kan tape mye dersom uvedkommende får tilgang til profilen din. Kanskje har man en bruker hos nettcasinoet Unibet med ett høyere beløp stående på konto som man har vunnet i premier, eller penger hos e-lommebøker som PayPal eller Skrill. Dersom noen får tilgang til passordene vil de både kunne få tak i sensitiv informasjon og kunne misbruke dette i ditt navn til å foreta kjøp og uttak fra dine kontoer.

Man bør derfor alltid sørge for å ha forskjellige passord til forskjellige nettsteder, og unngå å bruke samme passord flere steder. På denne måten er man bedre beskyttet om noen skulle greie å få tak i passordet ditt til et nettsted eller en brukerkonto. I tillegg til å ha ulike passord bør man også sørge for at de passordene man har er vanskelige å gjette. Man bør derfor ha lange nok passord, bruke store og små bokstaver og gjerne også tall og symboler, for å ha virkelig sterke passord. Man bør heller aldri huke av på “husk passord” hos nettsteder, da dette gjør deg mer sårbar for at andre kan få tak i passordet ditt.

Unngå å laste opp filer med privat informasjon i “skyen”

Selv om skylagring skal være relativt sikkert skjer det brudd på sikkerheten med jevne mellomrom, og det er derfor lurt å aldri laste opp sensitiv eller personlig informasjon om seg selv. Det er nok flere av oss som har hørt om personer som har fått bilder på avveie etter at uvedkommende har fått tak i dem fra blant annet iCloud, og dette er dessverre noe som kan skje uansett hvor forsiktig man er. Skal man bruke skylagring bør man derfor kun laste opp filer som ikke inneholder noe man er veldig redd for at andre skal kunne få tak i ved et eventuelt angrep.

Bruk tofaktorautentisering 

Stadig flere nettsteder tilbyr tofaktorautentisering, noe man også bør benytte seg av der man kan. Dette gir deg ekstra sikkerhet når det kommer til innlogging, ettersom det kreves godkjenning av to forskjellige enheter for å få tilgang. Slir blir det også vanskeligere for andre å komme seg inn på kontoen din og det er et godt sikkerhetstiltak for å beskytte personlig informasjon.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *