Lovbeskyttelse ved bruk av elektroniske betalingsløsninger

Det har de siste årene kommet et stort utvalg av betalingsløsninger man kan bruke når man handler på nett. Man kan ofte velge mellom å få ettersendt faktura, betale på forskudd med debetkort eller kredittkort, betale med applikasjoner som Vipps, betale med kryptovaluta eller elektroniske lommebøker som PayPal og Skrill. Å vite hvilken betalingsløsning som er den sikreste å bruke er derimot ikke like lett å holde oversikt over når man har så mange alternativer.

Kredittkort eller debetkort?

Både bruk av kredittkort og debetkort fra Visa og Mastercard gir deg beskyttelse dersom noe skulle skje, som svindelforsøk eller tap av kortet. Handler man med kredittkort er man derimot ekstra beskyttet gjennom finansavtaleloven, som sier at man kan rette de samme kravene til kortutsteder som mot butikken man har handlet hos. Dette betyr altså at man kan ta direkte kontakt med banken som har utstedt kortet dersom man behøver hjelp. Hovedregelen for bruk med internasjonale kort er at banken og kortselskapet skal dekke beløpet man har tapt.

Bruk av kredittkort og debetkort er like trygt å bruke på internett som på det fysiske markedet. Uansett om man bruker kredittkortet på spill hos nettcasinoer eller andre tjenester, handler hos nettbutikker eller bruker kortet til å betale for streamingtjenester skal man derfor være like godt beskyttet. Å bruke kredittkortet er derimot det mest anbefalte alternativet, ettersom kortet ikke er direkte knyttet til brukskontoen din. Dersom man blir utsatt for svindelforsøk eller mister kort og sensitiv informasjon er det samtidig viktig at man straks tar  kontakt med kortutsteder og bank for å få hjelp, og at man husker å sperre kortet.

Beskyttelse ved bruk av PayPal og elektroniske lommebøker

Mange bruker internasjonale betalingsløsninger som PayPal for å kunne foreta kjøp internasjonalt og overføre penger mellom forskjellige valutaer. De spesifikke vilkårene og beskyttelsen man har varierer selvsagt fra tjeneste til tjeneste, men ettersom PayPal er blant de mest brukte tar vi her for oss beskyttelsen man har når man bruker PayPal. Når man benytter PayPal som betalingstjeneste må man legge til et betalingskort som skal brukes, og man er også her best beskyttet om man bruker et kredittkort. Tjenesten inkluderer også kjøperbeskyttelse som hjelper deg dersom du skulle få problemer med varekjøpet du har gjort gjennom PayPal.

Vipps

Den norske betalingsløsningen Vipps har utviklet seg en del fra når det først ble introdusert på markedet, og kan i dag brukes til å foreta betalinger til flere norske butikker og selskaper. Ettersom betalingstjenesten bare kan brukes hos norske nettbutikker er man også relativt trygg når man benytter seg av tjenesten, siden de aller fleste norsk nettbutikker og selskaper er godkjente som sikre nettsteder for netthandel. 

For å være best mulig sikret er det samtidig lurt å være skeptisk til hvilke nettbutikker man handler hos og å bruke sikre betalingsløsninger som tredjeparter eller kredittkort. Man bør også alltid ha tofaktorautentisering for passord hos de tjenestene som tillater det, for å sørge for at sensitiv informasjon og passord er best mulig beskyttet.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *