Disse tingene kan du gjøre lovlig etter fylte 18 år i Norge

De aller fleste ungdommer gleder seg til de fyller 18 år, ettersom man da er myndig og har frihet til å gjøre en rekke flere ting som er lovlig når man er 18 år og over. Hva man har lov til og ikke kan derimot ofte være vanskelig å holde oversikt over, siden det er så mange regler og lover å forholde seg til. Her har vi derfor laget en oversikt hvor vi har forsøkt å dekke alt man kan gjøre lovlig som 18-åring.

Myndighet

Når man fyller 18 år blir man myndig, noe som innebærer at man er ansvarlig og gammel nok til at man kan inngå juridisk bindende avtaler og råde over egne midler uten bruk av verge. Dette betyr derfor at man som 18-åring er gammel nok til å styre sin egen økonomi, man kan lovlig ta opp lån, spille hos online casino og handle på nett, samt man har stemmerett til å kunne stemme ved valg fra året man fyller 18 år. Er man derfor 17 år på valgtidspunktet, men fyller 18 i løpet av samme kalenderår kan man fortsatt stemme ved valg, både ved stortingsvalg og kommunevalg.

Lover for øvelseskjøring og førerkort

Som de fleste vet har man lov til å ta førerkortet på bil og begynne å kjøre selv når man har fylt 18 år. Man har lov å øvelseskjøre før dette, men først etter man har fylt 18 år kan man ha oppkjøring og få førerkort til å kunne kjøre bil uten tilsyn. Det er likevel noen begrensninger for hvilke type kjøretøy man kan kjøre. Man kan ta førerkort for følgende klasser: AM, A2, B, BE, C1, C1E, S og T. Disse omfatter blant annet vanlig personbil og varebil med henger (klasse B og BE), lett lastebil med henger (klasse C1 og C1E), moped og mellomtung motorsykkel (AM og A2).

Kjøp og salg av alkohol og tobakk

Når det gjelder alkohol finnes det også en del regler for hva man kan gjøre etter fylte 18 år. Man har lov å komme inn på utesteder hvor aldersgrensen er 18 år og man kan kjøpe alkohol som er under 22 % alkohol. Man kan med andre ord kjøpe alkohol på vinmonopolet og i butikker, så lenge alkoholprosenten ikke overstiger 22 % alkohol, men for sterkere varer må man vente til man blir 20 år. Man har også lov til å kjøpe tobakk når man har fylt 18 år. 

Andre ting som er lovlig

I tillegg til de tingene man ofte først tenker på, som regler for kjøp av alkohol og muligheten til å ta førerkort, finnes det også en rekke andre ting som blir lovlige å gjøre når man fyller 18 år. Man kan blant annet ta solarium, se filmer med 18 årsgrense på kino, man kan søke til luftforsvarets flyveskole og man kan spille elektroniske spill med 18 årsgrense. Man kan også ta alle jobber, unntatt de hvor man må selge alkohol over 22 % eller hvor det kreves førerkort i høyere klasser.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *